1

Téma: Vepř.koleno (můj 1.pokus v P.H.)

Jsou 3hod. ráno 3.1.2012. Nemohu spát, a tak čtu nové maily. Nabízejí tzv. "Pomalý hrnec ..." Říkám si, co to je, ale podvědomě cítím, že to je něco, co by mohlo podpořit mého celoživotního koníčka - ZDRAVÉ, (přesto) gurmánské vaření. Nakonec kupuji nikoliv nabízený Tefal, ale díky vašemu (teď i tak trochu mému) fóru, CROCK.POT. Ze způsobu, jak zde diskutujete, jsem poznal, že jsem našel takříkajíc - "něco dobrého pro moji kuchyni."         
Mým celoživotním kuchařským snem vždy bylo - vepř. kolínko, ovšem takové, aby to byl gurmánský zážitek. Sen se stal skutečností včera kolem 19.hod., kdy jsme s manželkou (s občasnými výkřiky kulinářské slasti) povečeřeli výše zmíněný objekt mého celoživotního zájmu. Kolínko bylo 24hod. naloženo (marinádu mohu zájemcům prozradit) a pečeno teplotou II 6,5 hod. na celeru a malé cuketě. Přílohou byla pouze čerstvá zelenina - křupavá karotka, vnitřní stvoly řapíkatého celeru a rajčátka cherry. Popíjeli jsme k tomu Plzeň. Co vám budu říkat - zážitek dokonalý a netušený...
Byl to můj 1. pokus v pomalém hrnci a očekávám další úspěchy. Můj další kulinářský plán zní: dokonalý rostbíf.
Tento příspěvek byl napsán jako poděkování tomuto diskusnímu fóru.
P.S. Právě cítím dříve nepoznanou vůni téměř hotových kuřecích stehýnek. Jdeme s mojí milovanou manželkou na ně!

2

Re: Vepř.koleno (můj 1.pokus v P.H.)

Pomaláček jsem si přivezla dneska a to kolínko miluje můj manžel,kdyby jste napsal ten receptík na marinádu jdu do toho!!

3

Re: Vepř.koleno (můj 1.pokus v P.H.)

Tak ta marináda:
Do hrnce, tak velkého, aby se do něj to koleno vešlo, nalít cca 1l vody. Přidáme 2 cibule nakrájené na měsíčky, asi 5 velkých stroužků česneku na plátky, 6 bobk. listů, pár kuliček nov. koření, též černého peře, šťáva z malého citrónu, 5 lžic pravé soj. omáčky (nikoliv Vitana, Knorr apod.!) a přiměřeně soli - asi 2x až 3x více než do polévky, ale nepřehnat!
Marinádu uvařit a nechat vychladit. Potom koleno propíchat (tak10x), ne vidličkou, nýbrž úzkým nožem, či něčím podobným a ponořit do vychlazené marinády. (Musí být ponořeno celé, jinak nutno koleno občas obrátit.) Marinovat v lednici nejméně 12-24 hod, někteří marinují až 48 hod.
Do PH asi 1,5 dl černého piva, zeleninu, 0,5 dl marinády a péci téměř 7hod. na teplotě II. Při teplotě I vůbec nevím jak dlouho, ale když to někdo zkusí, ocením radu. Asi 1 hod před koncem trochu potřít sladkou (kdo chce, tak pálivou) paprikou a posypat trochou tymiánu.
Přeji dobrou chuť a sdělte výsledek.

4

Re: Vepř.koleno (můj 1.pokus v P.H.)

V pondělí koupím koleno a pustím se do toho.Děkuji.

5

Re: Vepř.koleno (můj 1.pokus v P.H.)

Díky za recept a vítej na palubě pomalení! yikes) Bůčky a kolena z pomalého hrnce máme doma oblíbené - více méně dělám jen klasicky prosolené, pepř, česnek, kmín a dopoledne pomalím. Odpoledne pak už jen strčím na honem pod gril aby kůžička zakřupala. Marinádu a pomalení na zelenině vyzkouším, zní to úžasně šťavnatě yikes)))

6

Re: Vepř.koleno (můj 1.pokus v P.H.)

Tak pod gril to vůbec nebylo potřeba dát. Kůžička byla vynikající...
Jen ještě maličkost - délka pečení bude jistě závislá na velikosti kolena. My jsme měli dosti veliké. Dále, asi po 3,5 hod. jsem odebral šťávu, aby se jednalo o pečení a ne dušení. Tím co zbylo jsem vždy po hodině koleno hezky pomalu a důkladně polil.

7

Re: Vepř.koleno (můj 1.pokus v P.H.)

Tohle je vepřové koleno na černém pivě.

8

Re: Vepř.koleno (můj 1.pokus v P.H.)

Oldsofte, foto pěkné, zážitek jistě gurmánský...
Naším posledním hitem jsou krůtí stehna. Jemné masíčko, milují i děti. (Říkáme před dětmi krůtička).

9

Re: Vepř.koleno (můj 1.pokus v P.H.)

Krůtí stehna jsem ještě nezkoušel, zatím jen kuřecí, i to je dobrota. Díky za tip, určitě to vyzkouším.