1

Téma: Hovězí guláš

Akorát se dodělal sobotní oběd :-) Ideální chalupářská záležitost, s prvním sluníčkem je tak čas začít připravovat zahrádku na jaro a Pomalý hrnec pomůže v kuchyni. Guláš je asi obecně jednou z nejčastěji připravovaných záležitostí v pomaláči a tak každý už má svůj vychytaný recept. Dovolím se podělit se svou několikerým experimentováním ověřenou zkušeností jak připravit vynikající guláš podle mého gusta... a ocením, když se přidáte se svými triky.

Kuchařky k Pomalému hrnci ve snaze o demonstrování co největší jednoduchosti vaření vesměs vycházejí z varianty naházet vše do hrnce a zapnout, já jsem se dal cestou možná pro někoho na oko o trošinku více práce vyžadující přípravě, ale výsledek stojí za to :=)

  • Na plotně připravím základ z dostatečného množství hruběji pokrájené cibule, což si myslím, že je jednou ze zásadních věcí při přípravě guláše. Právě dostatek vydušené cibulky tvoří v závěru nejen chuťový základ, ale i správnou hustotu vzniklé šťávy. Takže cibulí nešetřit. Používám doma škvařené sádlo...

  • Mezitím je čas připravit maso na spíše větší kostky (přibližně 2.5-3cm) - jinak by se spíše než guláš asi jednalo o masovou omáčku nebo jakousi paprikovou podobu ragů :-)

  • Kostky masa lehce obalit v hladké mouce, přidat na cibulový základ a současně přidat papriku, důkladně promíchat. Přidání papriky v této fázi se oproti rovnou hození do pomaláče liší v tom, že paprika v horkém tuku pustí barvu a dokonale obarví základ. Nesmí se však připálit, potom rychle a nepříjemně hořkne, zničí celé dílo - takže podle potřeby podlévat vodou. A pokud se podaří sehnat na maďarském tržišti na slunci dozrávající sušenou papriku, prý bývá i na trzích na Slovensku, doporučuji použít, s tou supermarketovou se nedá srovnat ani barvou, ani chutí a vůní.

  • Chvilku prohřívám s podlitím vody na plotně a pak už jde všechno do keramické nádoby pomalého hrnce, osolit, opepřit, přidat vody jen tak, aby bylo maso zalito a podle kvality masa nastavit časovač na 3.5-4.5hodiny na silnější výkon, je čas převlíknout a jít na zahrádku.

Po návratu je kuchyně již provoněná známou silnou paprikově masovou vůní, mňam :-)

Výběr masa je samostatná záležitost, já preferuji vesměs nejen do pomalého hrnce kližku, protože vzniklá šťáva pak má hutnější masovou chuť. A pomalé dušení si poradí i s levnějšími kousky hovězího masa vyžadující dlouhou přípravu, chuťově a konzistencí se takto pomalu dušené maso nedá podle mě srovnat s přípravou v tlakovém hrnci :-)

Takto připravený guláš je spíše řidčí papriková výrazná šťáva s dokonale se rozpadajícími kousky masa, tak jak ho mám já rád. Nejsem příznivce u nás oblíbené takové té hutnější omáčková verze guláše, ale není problém i tuto moji přípravu transformovat například přidáním instantní jíšky :-)

Přidejte i Váš recept na guláš! Máte rádi řidší gulášovou šťávu nebo naopak hustou paprikově moučnou omáčku?

2

Re: Hovězí guláš

Pekny den, miluju gulas a delam ho v pomalem hrnci casto. Zkuste si praci ulehcit a pridejte susenou smazenou cibuli (Ikea, temer vsechny vietnamske obchody - cca 45,- za ctvr kg). Nemusite nic smazit a vysledek je luxusni. Je to jen takovy drobny tip pro lenochy jako ja :-)
Ps. Dekuji za vase stranky.

3

Re: Hovězí guláš

sušená smažená cibulka mi zní dost podezřele, navíc ta cena je tedy pro mě v porovnání s klasickou cestou dost šílený nepoměr. Ale zvědavosti na tu Ikea kouknu, děkuji za tip! :-)

4

Re: Hovězí guláš

Vazne doporucuju zkusit.  Staci mensi hrst a podle zkusenosti, co mam (nejen ja) vydrzi pomerne dlouho. V hrnci minimalne 3x zvetsi objem, takze se nakup i vyplati. Ja jsem nemel tuseni, ze neco takoveho existuje v prodeji, ale kamaradi ji kupuji uz dlouho. Moje babicka ji susila kazdym rokem. Budu rad za vas nazor po vyzkouseni. Pro pomaly hrnec je idealni - alespon pro me :-)

5 Naposledy upravil: Miras (2013-02-12 16:48:08)

Re: Hovězí guláš

Jeste jeden postreh - ve vietnamskych obchodech maji tu samou kvalitu jako ma Ikea za polovicni cenu ( zdroj Ceska potravinarska inspekce - mam zde kamarady :-)

6

Re: Hovězí guláš

Já dávám normální čerstvou cibuli rovnou do hrnce, když se nakrájí dost najemno, tak funguje úplně dobře, a nemusím se s ničím smažit ani utrácet za smaženou cibuli... V čem je lepší tam dávat smaženou cibuli?

7

Re: Hovězí guláš

Tak minimálně smažená cibule má po zkaramelizování rozdílnou chuť než pouhá dušená, no dost velký vliv to podle mě má i na výslednou barvu guláše...

8

Re: Hovězí guláš

Já tedy na vaření nebo i na tousty používám tu z Ikea, ale komu se s tím chce dělat, tak recept na sušenou cibulku jsem zahléhla na Dámě a nevypadá to složitě.

RECEPT NA SUŠENOU CIBULKU DOMA V SUŠIČE:
Cibulka se na oleji osmaží, potom osuší v papírové utěrce a suší na roštech v sušičce asi na plný výkon přes noc.